0

Х иляди българи са застрашени да бъдат блокирани по гръцки пристанища заради стачка.

Масовото протестно действие се провежда днес, Деня на труда, в южната съседка. Тактиката включва оставане на всички гръцки пътнически и товарни фериботи, превозващи между материка и островите, за 24 ч. в пристанището, в което се намират.

Сезон

Стачката е обявена за деня, в който стартира и официалният летен сезон в Гърция. Повечето българи се придвижват с колите си до пристанищата, но за достъпа до островите разчитат на морския транспорт, предупреждават от некомерсиалната платформа за безвъзмездна взаимопомощ „Ние, потребителите“. Оттам напомнят, че при закупен билет за пътуване с ферибот, компанията е длъжна да уведоми пътниците за преустановяване на работата заради предстоящата стачка. Пътниците, които все още не са взели билета си на хартия, не трябва да го правят. Те трябва да поискат анулиране и да получат парите си обратно. В случай че билетите вече са физически у пътника, той трябва да ги върне и да подаде заявка за възстановяване на сумата.

Презаверка

Забавянето с денонощие се очаква да доведе до сериозни сътресения в разписанията и за следващите дни. Затова съветът е пътниците да опитат да променят датата на пътуването в рамките на настоящите почивни дни 1-8 май. Ако обаче и разписанията в следващите дни са засегнати, то опция е билетите да се презаверят за следващо посещение в Гърция на свое име, на близки и познати или дори чрез продажба в интернет.

Корабите ще останат за 24 ч. на място.