0

Н а фона на дългите опашки от желаещи да се сбогуват с покойната кралица Елизабет II, в Лондон ще се проведе официална репетиция за държавното погребално шествие за погребението на 19 септември. Денят е специален за принц Хари, тъй като навършва 38 г., но едва ли ще отбележи подобаващо празника си. Според сп. „ОК!“ херцогът на Съсекс най-вероятно ще прекара деня в компанията на спомените за трагичната смърт на майка му Даяна, която загина две седмици преди 13-ия рожден ден на малкия си син.

Лошите новини за Хари обаче не спират дотук – оказва се, че той няма да има право да облече военна униформа за деня на погребението на баба си, съобщи в. „Телеграф“.

Причината се крие в решението на Хари от 2020 г. да се оттегли от задълженията си на член на кралското семейство – тогава принцът бе принуден да се откаже от всичките си почетни военни назначения.

Заради обвиненията в сексуално посегателство и вторият син на покойната кралица – принц Андрю, също ще носи семпъл тъмен костюм вместо военна униформа.

Тишина

Източници на изданието твърдят, че „Хари ще прекара четвъртък много, много тихо“ - децата му най-вероятно ще бъдат оставени при майката на съпругата му Меган – Дория.

Тишината обаче не е единствено в имението на принца. Вчера „Бритиш еъруейз“ отмени 16 полета на къси разстояния от летище „Хийтроу“ заради процесията с ковчега на Нейно Величество, която премина от Бъкингамския към Уестминстърския дворец. В деня на погребението обаче се очаква броят им да бъде много по-голям, предаде „Скай нюз“.

Промени

Междувременно новият монарх на Обединеното кралство продължава с първите си стъпки в управлението. Близо 100 служители на резиденцията на Чарлз III са получили известия за освобождаване от длъжност, съобщи в. „Гардиън“, позовавайки се на източници.

От редакцията поясняват, че съкращенията се налагат заради преместването на Чарлз от Кларънс Хаус в Бъкингамския дворец. Сред внезапно останалите без работа са служители на финансовия отдел, службата за връзки с обществеността, лични секретари и домакински персонал. Един от източниците на изданието отбеляза, че всички служители са шокирани от решението на краля, който наследи майка си след смъртта й на 8 септември. Все пак се очаква съкратените да получат предложения за алтернативни работни места на служба при други кралски семейства.

По последни данни в Кларънс Хаус работят 101 души, като 31 от тях са причислени към личните секретари. Приблизително толкова работят в отдел „Финанси“, други 12 души са в този за „Връзки с обществеността“. Персоналът на домакинството се състои от 28 души.