0

П резидентът на Русия Владимир Путин тръгва по стъпките на безмилостния диктатор на XX Йосиф Сталин. Стопанинът на Кремъл връща орден учреден по времето на комунистическия вожд.

Държавният глава предлага на руските майки пари и почетен орден, за да раждат повече деца на фона на ниската раждаемост в страната.

Стопанинът на Кремъл е готов да възстанови и отличието "Майка-героиня", учредено при управлението на Сталин през 1944 г. и дадено над 400 000 жени до разпадането на СССР през 1991 г.

По силата на президентски указ, издаден в понеделник, "всяка майка, която е гражданин на Руската федерация, е родила и отгледала най-малко десет деца, ѝ се полага еднократна финансова помощ от 1 млн. рубли."

Условието е останалите 9 деца да са живи. Изключение ще бъде правено за майки, чиито деца са изчезнали или загинали в защита на Родината или в резултат от изпълнението на военна служба или граждански дълг.

Очаква се орденът "Майка-героиня" да бъде поставен сред най-високите държавни отличия в страната, редом до "Герой на Русия" и "Герой на труда", отбелязва Нюзуик.