0

Б ирената партия се нарежда до другите партии за изборите и влиза в парламента.

Доминик Влазни, австрийски рок музикант и политик, се кандидатира за място в парламента на предстоящите есенни избори . Основателят на лявата и либерална група обяви това във вторник във Виена.

Влазни, известен също със сценичното си име Марко Пого, предизвика фурор като кандидат на президентските избори през 2022 г. , когато получи повече от осем процента от гласовете, пише Nau.ch.

Още през февруари лидерът на Бирената партия заяви мераците си към властта и медиите тогава без много ентусиазъм все пак признака, че политическата формация на любителите на пиво набира скорост и влияние.

Изборите за парламент ще се проведат най-късно през октомври.

 "Австрийската бирена партия е създадена от Пого през 2015 г. Тя предлага изграждане на фонтани с кехлибарната напитка във Виена и други градове. Партията също не игнорира и важни въпроси като подобряване на благосъстоянието на гражданите, по-качествено здравеопазване и други", написа още изданието.

Според настоящите проучвания на общественото мнение Бирената партия може да очаква пет до седем процента от гласовете през есента , достатъчно, за да влезе в Австрийския национален съвет .

В социологическите проучвания дясната FPÖ в момента е доста пред социалдемократите и консервативната партия на канцлера ÖVP с около 30 процента.

Първоначално Влазни обяви, че ще се кандидатира само ако партията му успее да нарасне до 20 000 членове до края на април и да си осигури бюджет от 1,2 милиона евро . Само около половината от финансовата цел беше постигната, но Влазни беше оптимист. „Нашата чаша е повече от половината пълна“, каза 37-годишният мъж.

Влазни направи изявление във вторник, 30 април, на което начерта основните посоки в борбата на партията за власт.

Предстои да видим как ще отговори на предизвикателството българската Бирена партия.