0

П ри серия операции на окупирания Западен бряг Израел задържа 19 членове на палестинската групировка "Ислямски джихад" и нанесе въздушни удари в ивицата Газа. Съобщава се за 14 жертви, включително 5-годишно дете и влиятелен лидер на палестинската групировка.

Ранените са поне 110. Израел обясни въздушните удари с непосредствена заплаха от Палестински "Ислямски джихад". Срещу еврейската държава през нощта бяха изстреляни близо 200 ракети от ивицата Газа, повечето от тях прихванати от системата Железен купол, съобщи Израелската армия, цитирана от БНТ.

БТА

Израелските военни предупредиха, че настоящата операция може да продължи седмица. Противовъздушна тревога имаше през целия ден в редица израелски градове. "Ислямски джихад" обяви, че една от мишените ѝ е било летище Бен Гурион в Тел Авив, но ракетата е паднала на 20 километра от комплекса.

Според израелските власти летището продължава да работи нормално. Израел бомбардира десетки цели на "Ислямски джихад" в Газа, включително два оръжейни склада и шест работилници за ракети. Поразени са и поне пет къщи.

БТА

БТА

Франс прес съобщава, че ООН, Египет и Катар предприемат стъпки към договаряне на прекратяване на огъня от израелците и палестинците. И двете страни обаче отхвърлят възможността това да стане днес.

Палестински бойци са изстреляли ракети от ивицата Газа към Тел Авив тази вечер. Кореспондентът на Ройтерс там е чул 3 експлозии, вероятно резултат от прехващането на ракетите. Няма данни за пострадали.

Обстрелът от Газа към Израел започна вчера, но досега беше насочен към райони, по-близки до границата. Началото на ескалацията беше дадено от Израел с обяснението "превантивен удар" срещу групировката "Ислямски Джихад". В резултат на израелските бомбардировки загинаха 15 палестинци, други 120 бяха ранени.

Европейският съюз следи със "силна тревога" насилието в ивицата Газа и призовава всички страни в конфликта към максимална сдържаност, да са избегне нова ескалация, заяви днес говорител на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"Израел има правото да защитава цивилното си население, но трябва да се направи всичко, за да се възпрепятства разрастване на конфликта, което би засегнало на първо място цивилното население от двете страни и би довел до нови жертви и още страдания", посочи в комюнике говорителят Петер Стано.

Той изтъкна, че насилието вече е взело "жертви, включително цивилни, сред които и петгодишно палестинско момиченце, а има и над 80 ранени".

Последните събития още веднъж подчертават необходимостта да се възстанови един политически хоризонт и да се гарантира трайно стабилна ситуация в Газа, каза Стано.

Израелската армия заяви днес, че се подготвя за "едноседмични" атаки в ивицата Газа, където нанася все повече удари на въоръжената групировка "Ислямски джихад". 

Британската външна министърка Лиз Тръс подкрепи днес в Туитър правото на Израел "да се брани" и призова "бързо да се сложи край на насилието" след обстрела между израелската армия и палестинската организация "Ислямски джихад" в ивицата Газа.

"Осъждаме терористичните групировки, които откриват огън срещу цивилни, и насилието, което доведе до жертви и от двете страни", заяви тя, докато води кампания с цел да стане приемник на Борис Джонсън на премиерския пост в кралството.

Русия заяви днес, че е "дълбоко разтревожена" от взаимните обстрели в ивицата Газа, като прикани към сдържаност двете страни.

"Следим с дълбока тревога развитието на събитията, които може да предизвикат подновяване на мащабната военна конфронтация и да утежнят още повече бездруго достойната за съжаление хуманитарна ситуация в Газа", заяви в комюнике говорителката на руската дипломация Мария Захарова.

"Призоваваме всички замесени страни да проявят максимална сдържаност, да възпрепятстват (евентуална) ескалация на въоръжените операции и незабавно да установят трайно примирие", добави тя.

По думите на Захарова "нова ескалация бе предизвикана от изстрели на израелските военновъздушни сили в ивицата Газа на 5 август, на които палестински групировки отвърнаха с масирани и безразборни бомбардировки по израелска територия".