0

Ф аталният полет на Singapore Airlines от Лондон до Сингапур е прелетял през опасната интертропична конвергентна зона.

ТРАГЕДИЯТА Е ОГРОМНА: Известен режисьор е загиналият по време на турбуленция! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Полет SQ321 се натъкна на сериозна турбуленция, която отне живота на 73-годишния британец Джефри Ралф Китчън. Десетки бяха ранени, седем от които в критично състояние.

Районът около Бенгалския залив е добре известен с турбуленцията, но въпреки че пилотите знаят това, възможностите им как да го избегнат често са ограничени. Експерт обясни, че инцидентът се е случил: „В рамките на междутропичната зона на сближаване, където гръмотевичните бури са известни. Гръмотевичните бури се показват на видно място на навигационния дисплей на пилотите – но може да не е възможно да се заобиколи напълно буреносният клъстер, тъй като те могат да се простират над 50 морски мили. Зоната е известна като Бермдския триъгълник в региона“.

Мястото, където стана инцидентът се намира близо до екватора и изглежда като група от облаци и гръмотевични бури, образувани там, където се срещат северните и южните пасати. Горещото слънце и топлите морета загряват въздуха, карайки го да стане плаващ, издигайки се, докато достигне такава надморска височина, че да се охлади отново бързо. Това постоянно нагряване и охлаждане води до почти безмилостен поток от гръмотевични бури и сезонни промени в местоположението му по земното кълбо диктуват влажните и сухите сезони на тропическите региони.