0

Д анните на СЗО показват, че един от всеки шест европейци е със затлъстяване, а един от всеки пети - с наднормено тегло. Процентите на хората, на които им се налага да разкопчават стягащите ги панталони, варират в различните страни, но къде проблемът е най-сериозен?

Затлъстяването представлява все по-голямо предизвикателство в Европа, като един от всеки шест граждани на ЕС е класифициран като затлъстял, а повече от половината възрастни в ЕС са с наднормено тегло.

Затлъстяването е сериозен проблем за общественото здраве, тъй като увеличава риска от хронични заболявания като хипертония, диабет, коронарна болест на сърцето и някои видове рак.

Средно в ЕС наднорменото тегло и затлъстяването намаляват продължителността на живота с почти три години според доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Последните оценки сочат също, че наднорменото тегло и затлъстяването са причина за смъртта на над 1,2 милиона души всяка година в европейския регион на Световната здравна организация (СЗО), който включва 53 държави.

Докладът на СЗО "Европейски регионален доклад за затлъстяването през 2022 г." показва, че наднорменото тегло е четвъртата по значимост причина за преждевременна смърт след високото кръвно налягане, неправилното хранене и тютюнопушенето, което съответства на повече от 13 % от общия брой смъртни случаи, предаде БГНЕС.

Индексът на телесната маса (ИТМ) до голяма степен се приема за най-полезния показател за измерване на затлъстяването при възрастни (на възраст над 18 години), когато са налични само данни за теглото и височината.

Той представлява съотношението между теглото на човека и неговия ръст.