0

а 27 януари 2024 г. астероидът 2024 BJ ще има много близка, но безопасна среща с нас, доближавайки се на около 354 000 км от Земята, около 92% от средното лунно разстояние. 

Астероидът бе открит по-рано този месец. Той ще достигне най-близката си точка до Земята в събота (27 януари), около 17:40 UTC (19:40 часа българско време-бел.ред.).

Астрономите за първи път откриха широкия до 37 метра астероид, наречен 2024 BJ, на 17 януари. Те документираха откритието си на следващия ден, след като изчислиха, че скалата ще премине безопасно покрай нашата планета без инциденти. 

Астероидът ще прелети близо до Луната малко преди 9 ч. сутринта по Гринуич, а три часа и половина по-късно ще прелети покрай Земята с приблизителна скорост от 22 850 км/ч. Въпреки че 2024 BJ ще има "много близка среща" със Земята, скалата не представлява "никакъв риск за нашата планета", според проекта Virtual Telescope. 

2024 BJ е близък до Земята астероид от типа "Аполо", което означава, че яйцевидната му орбита пресича тази на Земята, за да достигне най-близката си точка до Слънцето, преди да се обърне и да се разпростре към основния астероиден пояс между Марс и Юпитер. 

Астероиден прах за 1 млрд. долара: Извлякоха проба от Бену на 4,6 млрд. години

Астероидите “Аполо”, от които понастоящем са известни над 1600, съставляват по-голямата част от популацията на пресичащите Земята и потенциално опасни астероиди. Но не се страхувайте: 2024 BJ далеч не е достатъчно голям, за да се счита за опасен. Всъщност изглежда, че Земята е в безопасност от астероиди - поне от "скали-убийци" с диаметър над 1 км - през следващите 1000 години.  

А ако се случи неизвестен засега “астероид-убиец” да се промъкне към нас, например откъм блестящото слънце, учените вече имат няколко плана за справяне с подобна застрашаваща Земята катастрофа, включително опити за отклоняване на космическата скала с ракети или евентуално с ядрено оръжие, взривено в космоса. Да се надяваме, че никога няма да ни се наложи да изпробваме подобна мисия. 

*Източник: Vesti.bg