0

Н ебето блести от пари. Новата граница, където човек може да забогатее, вече е отвъд орбитата. Първи го демонстрира Илон Мъск – основателят на компанията SpaceX. Но той няма да е сам.

Всъщност на 8 януари се отваря първият прозорец за изстрелване на космическия кораб “Peregrine”, построен от частната компания “Astrobotic”, базирана в Питсбърг. Ако успее да кацне на Луната, неговите инструменти ще правят научни измервания за НАСА и други космически агенции по света, но на висока цена.

Има ли вода на земния спътник, за да утоли жаждата на астронавтите? Колко мощна е вредната радиация за човешкото тяло? Американската космическа агенция е поверила тези въпроси на частни лица, отделяйки 2,6 милиарда долара от сега до 2028 г. като част от проект, наречен „Търговски лунни услуги за полезен товар“.

Обаче все още сме далеч сме от изказването на Джон Ф. Кенеди, който вдъхнови една нация през 1962 г., като заяви: „Избираме да отидем на Луната. Ние избираме да отидем на Луната не защото е лесно, а защото е трудно..."

Втори „лунен товар“ е поверен от НАСА на Intuitive Machines - авиокосмическа компания от Хюстън. Неговият космически кораб Nova-C е готов за изстрелване в средата на февруари. Бордовата камера ще предава подробни изображения на земята по време на кацането на Луната. Други инструменти ще помогнат да се разбере как радиовълните се предават на сателита - важно за комуникацията на астронавтите - и колко вредни са електрически заредените лунни прахови частици за човешкото здраве.

За да допълни печалбите си, Astrobiotic също ще изпрати малки предмети, принадлежащи на частни (и богати) лица на Луната. Кичури коса, скаутски символи, семейни гербове, любовни послания, етикети за кучета и котки или снимки: всичко е позволено, стига да се побере в малка кутия с размери 2,5 на 5 сантиметра на цена от 25 хиляди долара.

Поръчките за предстоящите мисии са изчерпани, но можете да резервирате за следващите. Услугата е наречена "лунен DHL" и компанията обещава, че нейният сувенир върху спътника ще остане "безсмъртен".

Intuitive Machines също планира да пренесе спомените на земляните на Луната. Но в една от следващите си мисии може да поеме по-интересен товар: космически кораб, предназначен да преследва астероид, за да събере неговите минерали. 

Идеята е на трета частна компания - калифорнийската AstroForge. Откачвайки се от ракетата Intuitive Machines, космическият кораб AstroForge ще продължи далеч отвъд земните и лунните орбити в търсене на неопределен астероид, богат на благородни метали, за предпочитане платина, много по-невероятно злато.

Други компании в миналото си играеха с идеята да превземат минералните ресурси на космоса, но дори не бяха достигнали стартовата площадка. Мисии на НАСА и Японската космическа агенция донесоха малки проби от материал от астероиди в Слънчевата система, но за научни цели и на цена, която е на светлинни години далеч от възможни мотиви за печалба.

От AstroForge уверяват, че този път ще е различно. Компанията все още не е определила дата за стартиране, но нейните мениджъри може да са прави за едно нещо: ще бъде революционно. Дори ракетите за многократна употреба на Илон Мъск първоначално да бяха посрещнати с недоверие. Вместо това милиардерът превърна космоса в своя лична златна мина. И други днес искат да следват неговия път.