0

И зраел подготвя наземна операция в Газа, обяви премиерът Бенямин Нетаняху в телевизионно обръщение към нацията, но не пожела да разкрие подробности, съобщиха световните агенции.

По думите на министър-председателя решението кога израелските сили да влязат в блокирания палестински анклав ще бъде взето от извънредно съставеното военновременно правителство на Израел, което включва лидера на една от центристките опозиционни партии.

"Подложихме на масиран обстрел бойците и обектите на "Хамас", унищожихме хиляди терористи и това е само началото. Едновременно с това се готвим за наземна операция. Няма да навлизам в подробности кога, как и с какви сили ще се случи това, нито какви фактори вземаме предвид при планирането, по-голямата част от които не са известни на обществеността и така и трябва да бъде", посочи Нетаняху.

Израел вече дни наред извършва масирани бомбардировки на гъсто населената ивица Газа след нападението от 7 октомври на "Хамас" срещу израелски общности, при което бяха убити около 1400 души. При обстрелите са загинали над 6500 палестинци, според министерството на здравеопазването в анклава.

Нетаняху, който засега не е поел отговорност за провалите в сигурността, довели до нападението на "Хамас", каза, че ще бъде потърсена сметка от всеки, който има вина.

"Скандалът ще бъде щателно разследван", заяви той. "Всеки ще трябва да даде отговори, аз също. Но всичко това ще се случи едва след войната."

По-рано днес "Уолстрийт джърнъл" съобщи, като се позова на американски и израелски източници, че Израел се е съгласил засега да отложи операцията в Газа, за да могат САЩ в това време спешно да прехвърлят в региона системи за противоракетна отбрана.

В понеделник Ройтерс предаде, че Вашингтон е посъветвал еврейската държава да задържи инвазията и че държи Катар - който е посредник в контактите с палестинските бойци - в течение на тези преговори, тъй като се опитва да освободи още заложници и да се подготви за евентуален по-голям регионален конфликт.