0

К лиматични активисти изляха черна боя в монументален фонтан на площад "Испания" в италианската столица Рим по време на поредната им протестна акция, предадоха световните агенции.

Трима активисти от групата "Последно поколение" изсипаха течен въглен във фонтана Баркача, бароков шедьовър, датиращ от 17-и век и разположен в подножието на прочутите "Испански стъпала". Активистите казаха, че чрез тази акция са искали да илюстрират сценария за края на света.

Фонтанът във форма на лодка е проектиран от прочутия италиански скулптор Пиетро Бернини.

Според активистите светът се е запътил, натискайки с все по-голяма сила педала за скоростта, към своята гибел. Сушите се редуват с опустошителни наводнения, които ще сложат край на живота на Земята, допълва групата "Последно поколение".

Организацията в последно време зачести със зрелищните си протестни изяви в европейски страни с цел привличане на вниманието върху климатичните промени. Активистите й заляха със супа, с картофено пюре или с миеща се боя различни обекти от историческото наследство или произведения на изкуството в музеи в европейски градове.

Фонтанът Баркача е поръчан от папа Урбан Осми през 1623 г., като част  от папски проект на всеки голям площад в Рим да има фонтан.

Кметът на Рим Роберто Гуалтиери днес отиде да види какво се е случило с фонтана след "климатичния протест". Той каза, че ще говори с италианския министър на културата Дженаро Санджулиано дали тримата климатични активисти, които бяха арестувани, ще могат да бъдат съдени за нанасяне на щети на културно наследство.