0

У правляващата Северна Корея династия Ким е увеличила драстично вноса на луксозни стоки. На фона на повсеместната мизерия елитът на комунистическата партия се кипри с дизайнерски дрехи, скъпи часовници и се вози в дълги лимузини. Това отчитат от Министерство на обединението на Южна Корея, което след за вноса в съседната си страна. 

“Изглежда, че в Северна Корея се внасят луксозни артикули за семейството и приближените на Ким Чен Ун на стойност стотици милиони корейски вона до милиард годишно”, разкрива неназован източник от Министерството пред агенция “Йонхап”. По негови наблюдения вносът на стоки за Пхенян се е свил по време на пандемията от COVID-19, но се възстановява от втората половина на миналата година. 

Семейството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, наричано кръвната линия на планината Паекту, неоднократно е заснемано да носи изключително скъпи дизайнерски облекла и швейцарски часовници. 

Северна Корея е създадена като комунистическа страна под защитата и менторството на Съветския съюз след края на Втората световна война. От тогава до днес севернокорейската комунистическа идеология и мутирала във философия, известна като “чучхе”, която дава цялата власт в ръцете на върховния лидер.  

Кръвната линия от планината Паекту и нейните приближени семейства са натрупали несметни богатства благодарение на тази система, живеейки охолно, на фона на периоди на национален глад и нищета. 

„Ким подарява луксозни коли като подаръци на свои високопоставени служители, които той особено предпочита, или на тези, които са достигнали специални постижения във военната област“, ​​каза още анонимният служител за агенция “Йонхап”. 

„Той също така раздава швейцарски часовници като Omega или най-новите електронни устройства на събития, отбелязващи рождените дни на семейство Ким или събранието на партийния конгрес“, отбелязва още източникът. 

Северна Корея е обвинена от международни власти в продажба на оръжия на руснаците за войната в Украйна, както и на терористите от Хамас в Ивицата Газа. Този черен пазар е голяма възможност за доходи за Северна Корея, която е поставена под санкция заради дълъг списък с на нарушения на човешките права.