0

С амо за 24 часа в Турция бяха регистрирани четири земетресения със сила над 4, посочи известният турски сеизмолог проф. д-р Шюкрю Ерсой пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ерсой коментира пред телевизията серията от земетресения, станали на различни места в страната, като изтъкна, че разрушителните земетресения на 6 февруари със сила 7,6 и 7,7 на практика са засегнали всички разломни линии в Турция и около нея.

НЕ СПИРА ДА ЛЮЛЕЕ: Нов силен трус разклати Турция!

Последният трус в рамките на денонощието стана рано сутринта в петък в окръг Бингьол, Югоизточна Турция. Земетресението със сила 4,3 бе регистрирано в 4:55 ч. на дълбочина 7,43 километра.  

Двайсет и трима души бяха ранени снощи при земетресение със сила 5,3 в окръг Малатия, Югоизточна Турция. Една изоставена сграда се е срутила и сериозни материални щети бяха нанесени на други две здания.

В следобедните часове вчера трус с магнитуд 4,2 бе регистриран в окръг Диарбекир, а 50 минути по-късно земетресение със сила 4,5 разлюля средиземноморския окръг Анталия.

ПАНИКА! Две земетресения за час в Турция

Ние сме страна, намираща се в земетръсна зона. След трусовете на 6 февруари се наблюдава увеличение на земетресенията, които са регистрирани на различни места. Една от най-важните причини за това е, че земетресенията от 6 февруари бяха толкова силни, че засегнаха всички разломни зони в Турция, каза проф. Ерсой, като изтъкна, че последните земетресения в страната са станали на различни места, предаде БТА.

Проф. Ерсой коментира и вчерашното земетресение в района на Анталия, което бе усетено и в Кипър.

В досега известната ни история на земетресенията нямаме данни за значителни разрушителни земетресения в района на Анталийския залив (Средиземно море). От време на време обаче там стават земетресения с магнитуд над 4. Засега обаче не можем да кажем дали в района може да се очаква силно разрушително земетресение, каза сеизмологът.