0

А удиозапис на разговор между руския олигарх Фархад Ахмедов и музикалния продуцент Йосиф Пригожин взриви мрежите с богат асортимент от ругатни и цветисти епитети. На записа двамата руснаци обсъждат офанзивата в Украйна, президента Владимир Путин и неговия антураж. 

Пригожин нарича близкия кръг до лидера на Кремъл „измет“, а азерският магнат Ахмедов обявява руския президент Владимир Путин за „Сатана“, „комплексиран лилипут“ и „недорасляк“.

Откраднатото аудио датира от миналия януари, но за първи път беше пуснато в YouTube на 7 март. Едва след като украинската телевизия 5 Kanal го излъчи отново на 24 март, той започна да се върти в медиите и каналите на Telegram.

В записа Пригожин твърди, че главният изпълнителен директор на енергийния гигант Роснефт Игор Сечин, главният изпълнителен директор на военния конгломерат Rostec Сергей Чемезов и ръководителят на Националната гвардия Сергей Золотов „обвиняват за всичко“ министъра на отбраната Сергей Шойгу. 

„Те се обединиха, Игор Иванович (Сечин), Сергей Викторович (Чемезов) и Виктор Золотов. Те обвиняват Шойгу за всичко. Наричат ​​го глупак, зад гърба му, разбира се. И те имат за задача да го съборят, м*мка а му. Слушайте. Те са най-тъпите хора. Моето мнение е просто: те се държат като крале, като ш***ни богове. Те са завършени същества", коментира Йосиф Пригожин. 

В изказванията Пригожин не жали президента, като се изказва с цветисти епитети за Путин. „Виждате ли какво направи? Изправи ги един срещу друг на шахматната дъска, к**ва. Само, за да се спасят, по к**ва“, коментира той, а Ферхад Ахмедов му приглася: „Те прецакаха ситуацията. Прецакаха държавата. Всички се прецакаха. Въпросът е какво ще стане след тях? Ще отиде, по дяволите, от една страна кадировци, пригожинци, ще има гвардейци. Ще размахват ками, чукове. Е, това са абсолютни глупости. ( … ) Президентът ще отговаря за всичко това. За всички. Ще го попитат. ( … ) Прецакаха ни, нашите деца, тяхното бъдеще, тяхната съдба, по дяволите, разбираш ли? Той няма да се спаси, той е виновен за всичко.

Автентичността на записа вече е потвърдена, съобщи неназован източник от спецслужбите за "Важни истории". „Ръководството на ФСБ наскоро проведе среща и инструктира подчинените да предприемат действия“, заявява източникът.

Самият Йосиф Пригожин първо нарече записа „фалшив“, но по-късно заяви, че той е бил манипулиран с помощта на изкуствен интелект.

Аудиото между олигарха и музикалния продуцент бе коментирано и от ръководителят на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин, който даде да се разбере, че няма нищо общо с Йосиф Пригожин. Той определи Йосиф като „мек човек“, който не говори толкова неприлично. „Възможно е този, който е извършил тази специална операция и е публикувал този разговор, да е помислил, че аз говоря“, подозира шефът на бойците от „Вагнер“.

До момента само Фархад Ахмедов не е излязъл с позиция за записа, в който проклина Владимир Путин, като го обявява за „Сатана“.

Интересен факт е, че в разговора между Пригожин и Ахмедов думата „к**ва“ (блядь) е употребена цели 157 пъти.