0

Н ови факти около щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. изплуваха в общественото пространство. Според американски медии не е вярно, че Конгресът не разполага с доказателства, че администрацията на президента Тръмп е поискала помощ от Националната гвардия в нощта на размириците. Сега препис от свидетелски показва опровергава заключението на разследващата комисия на Конгреса. 

“Комитетът очевидно е спрял критични показания, които доказват, че президентът Тръмп е предложил 10 000 души от Националната гвардия да охраняват Капитолия, но неговото желание е било отхвърлено”, коментира републиканецът от щата Джорджия Бари Лодърмилк. 

Лодърмилк публикува препис от изслушването на бившия заместник-началник на кабинета на Белия дом Антъни Орнато в комисията на Конгреса, която разследва нахлуването в Капитолия. 

“Комитетът, разследващ щурма от 6 януари е скрил важни доказателства, затова, че администрацията на Тръмп е поискала гвардия от 10 000 души да пази Капитолия”, възмути се бившата конгресменка Лиз Чейни. 

Изслушването на Орната бе проведено през януари 2022 г. и на него е присъствала Лиз Чейни, наред с други членове на комисията. Освен, че Чейни е заместник-началник на кабинета на Тръмп по това време, тя е и бивш служител на Тайните служби, където работи в продължение на няколко десетилетия. 

Разследващия комитет на събитията от 6 януари, включваше седем представители на демократическата партия и двама републиканци, сред които Лиз Чейни и Адам Кинзингер. Комисията обаче заключи, че няма никакви налични доказателства, че Тръмп е призовал Националната гвардия на Вашингтон на помощ, припомня FoxNews. 

Самият Тръмп отдавна твърди, че е поискал помощ от националната гвардия, но тоговашнага председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси те е предприела действия по искането му. 

Сега от преписа публикуван от Лодърмилк, става ясно, че по време на изслушването си Орнато е станал свидетел на разговор между началника на Белия дом при президентството на Тръмп - Марк Медоус да иска защита от кмета на окръг Колумбия Мюриел Боузър. 

“Спомням си, че Медоус говореше с Боузър по телефона и искаше да се увери, че ще няма да се стигне до сблъсъци между про и анти враждуващи групи. Интересуваше се от името на Тръмп дали разполагат с достатъчно гвардейци”, заявява тогава свидетелят Орнато, който е категоричен, че е чул да се коментира числото 10 000 души от гвардията.  

“Спомням си тази цифра -  10 000 и думите, че президентът иска да се увери, че ще има достатъчно гвардейци”, потвърждава Орнато. 

В крайна сметка кметът изпраща малко над 300 души от Националната гвардия, като изисква те да не бъдат въоръжени и да действат само в помощ на местната полиция. Орнато отбелязва още, че Боузър е отказала да призове още членове на Националната гвардия, а Белият дом е поискал от Министерство на отбраната да разположи сили за бързо реагиране. 

Демократът Джеръми Адлър, който е част от комисията за 6 януари, обаче нарече приписа фалшив и абсолютно неверен. “Никакви преписи по това дело не са унищожени, те са описани подробно, а Комитетът се придържаше към своето задължение да позволи на Тайните служби да защитят чувствителна информация за изслушванията на свидетелите”, заключи той.