0

Ш окиращо убийство на 12-годишна ученичка потресе парижани. Сигналът за изчезването на момиче на име Лола е подаден от нейния баща, след като дъщеря му не прибира от училище, съобщава BBC.

Късно вечерта тялото на момичето е открито близо до семейното жилище в прозрачна пластмасова кутия. Бащата на Лола работи като портиер в жилищния блок, където е намерено тялото на мъртвата му дъщеря. Ръцете и краката на детето са били завързани и разследващите са установили рана в областта на врата. Аутопсията доказва, че Лола е починала от задушаване, но две улики на местопрестъплението предизвикват изумление в полицаите – около краката на момичето са открити две бележки, на едната е изписана цифрата 0, а на другата цифрата 1.

Силите на реда във френската столица арестуваха за жестокото престъпление 24-годишна жена, родена в Алжир, назована в пресата като Дахбия Б. Жената е разпозната от запис на видеонаблюдението на жилищната сграда. На кадрите се вижда как Дахбия влиза в сградата, придружена от Лола. По-късно Дахбия е заснета да напуска кооперацията, бутайки голям контейнер. Според свидетел жената е поискала помощ, като е обещала да сподели с помощника си част от парите, които ще получи от трафик на органи, но разследващите вече отхвърлиха вероятността Дахбия да е била част от подобна схема. Официалната версия на полицията е, че Дахбия е посегнала на детето, тъй като има психическо заболяване.

В ареста попадна и 43-годишен мъж, за който се смята, че е помогнал на Дахбия да пренесе контейнера до автомобила си. По първоначални данни, след като Дахбия обикаля в града с мъртвото тяло на Лола, се връща обратно на местопрестъплението, тъй като сестра й живее в сградата. Последвал шумен скандал и Дахбия си тръгнала, но този път без контейнера. Тя прекарва нощта в предградието Боа-Коломб, от където на следващия ден е отведена в парижкото следствие.

Съучениците на Лола и техните родители са обезпокоени след разгласяването на подробностите за убийството. Училището бе посетено от френския министър на образованието Пап Ндиайе и кмета на Париж Ан Идалго. Екипи за психологическа подкрепа бяха изпратени, за да успокоят учениците.

"Дъщеря ми плака през целия уикенд, не е спала и миг", разказа пред вестник Le Parisien Гасми, който е баща на две деца. "Сега не можем да вярваме на никого в нашия квартал. Страхувам се много за децата си".

"Разтърсена съм“, каза местна жена пред вестника. "Тази сутрин съпроводих сина си на път към училище, като през цялото време се движех на няколко метра зад него. За по-сигурно. Отсега нататък ще го водя на училище и ще ходя да го вземам. Ако учебните часове приключват в четири и половина, ще си тръгвам от работа в четири. Не подлежи на обсъждане“, категорично заяви тя.

Съпругата на президента Еманюел Макрон – Бриджит също коментира шокиращото престъпление, като го нарече "отвратителен акт" и "непоносима трагедия".