0

Б ившият президент на САЩ Доналд Тръмп настоя Facebook да възстанови профила му две години след деактивирането му, съобщиха негови помощници, докато той се подготвя за трета кандидатура за Белия дом.

Facebook забрани профила на Тръмп ден след безредиците на 6 януари 2021 г., когато тълпа от негови поддръжници щурмува Капитолия във Вашингтон. Бившата телевизионна риалити звезда твърдеше, че президентските избори са му откраднати, а впоследствие беше подведен под отговорност за подстрекаване към бунт.

Адвокатът на Тръмп Скот Гаст заяви в писмо до компанията  Meta, получено от АФП, че забраната е "драматично изкривила и възпрепятствала обществения дискурс". Той поиска среща, на която да се обсъди "незабавното възстановяване на Тръмп в платформата", където той има 34 милиона последователи, с аргумента, че статутът му на водещ претендент за републиканската номинация през 2024 г. оправдава прекратяването на забраната. "Също така смятаме, че продължаването на забраната по същество би представлявало умишлено усилие от страна на частна компания да заглуши политическия глас на г-н Тръмп", пише Гаст.

През декември комисия на Конгреса на САЩ препоръча Тръмп да бъде подведен под отговорност за ролята му в нападението на Капитолия.

Комисията за 6 януари: Тръмп е подтикнал свои поддръжници да щурмуват Капитолия

Неговият акаунт в Twitter, който има 88 милиона последователи, също беше блокиран след бунта, което остави 76-годишния републиканец да общува чрез собствената си платформа Truth Social, където има по-малко от пет милиона последователи.

Базираната в Калифорния Facebook беше заявила, че ще преразгледа забраната на Тръмп на 7 януари, след като изтекат две години. "Ще обявим решение през следващите седмици в съответствие с процеса, който определихме." - заяви компанията пред АФП.

Новият собственик на Twitter Елон Мъск възстанови акаунта на Тръмп през ноември миналата година, дни след като магнатът обяви решението си да се кандидатира за още един мандат в Белия дом. Той все още не е публикувал.