0

П ървата дама на Франция Брижит Макрон предложила проект с много пикантна форма за кулата на изгорялата катедрала Нотр Дам. Това разказа в книгата си „682 дни” бившият министър на културата Розелин Башело, която напусна поста си през май миналата година.

Според нея Брижит й е показала проект за кула под формата на еректирал пенис, чиято основа е заобиколена от златни топки. Министърката обаче отказа да възстанови катедралата в такъв „изключително модерен“ дизайн, което разстроило Елисейския дворец. „Не съжалявам за това. Госпожа Макрон ми показа проект, в който имаше подобие на повдигнат пенис, чиято основа беше със златни яйца“, пише Башело.

Откъсът от книгата бързо обиколи социалните мрежи. Френските медии потвърдиха автентичността на пасажа, открит още в първата глава. От офиса на първата дама обаче отричат ​​проектът да е по лична идея на Брижит Макрон. Нейни представители обясниха, че Елисейският дворец към този момент е бил получил и разгледал десетки архитектурни проекти за възстановяване на кулата, но г-жа Макрон не се е застъпвала за специално въпросния проект.

Елисейският дворец планира да отвори отново Нотр Дам до декември 2024 г., пет години след пожара през 2019 г. Тази година ще започне изграждането на кулата и покрива. Катедралата Нотр Дам е построена в периода от 1163-1260 г. Храмът е пример за френска готика, украсен отвътре с розови витражи. Дървеният покрив и бяха унищожени в пожара на 15 април 2019 г.