0

О ще един неуспех сполетя Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) днес, когато малък задвижващ елемент от японската ракета-носител „Епсилон-S“ експлодира по време на тестов старт, съобщиха световните осведомителни агенции.

По думите на космическата агенция няма пострадали при инцидента в ракетния изпитателен център Ноширо в северната японска префектура Акита. Агенцията разследва причината за експлозията, която се е случила около една минута след началото на тестването.

С разработването на „Епсилон-S“ ДЖАКСА цели да подобри конкурентоспособността на страната на разрастващия се пазар за изстрелване на сателити.

Провалът накара агенцията да отложи изстрелването на „Епсилон-S“ до следващата бюджетна година.

Първата ракета от серията „Епсилон“ беше изстреляна през 2013 г., последвана от успешните изстрелвания на пет други модела. Шестата ракета обаче се отклони от планираната си траектория през 2022 г. и агенцията беше принудена да изпрати заповед за самоунищожение. Ракетите „Епсилон“ са с твърдо гориво.

Опитът на Япония да изстреля в космоса новоразработената ракета „H3“ („Ейч 3“) със сателит през март тази година също завърши със самоунищожението ѝ, тъй като задвижващата система на втората степен на ракетата не успя да се запали, съобщи БТА.