0

88-годишният електроинженер Йозеф Фрицъл от австрийския град Амщетен, който държа собствената си дъщеря в мазето на къщата си в продължение на 24 години, изнасилваше я и има седем деца от нея, може скоро да излезе от затвора.

Според BBC News, адвокатът на Фрицъл се опитва да освободи маниака, защото той е „станал напълно безвреден“.

През 2008 г. Йозеф Фрицъл беше задържан, след шокиращото разкритие, че е държал дъщеря си Елизабет в шумоизолиран бункер в мазето на дома си от 1984 г., когато тя е била на 18 години. Елизабет била обявена за изчезнала. Фрицъл казал на полицията за бележка, която уж получил от дъщеря си, в която го молела да не я търси.

Момичето е било малтретирано от баща си от 11-годишна възраст. В резултат на кръвосмешение тя ражда седем деца от Фрицъл. Трима от тях - Керстин, Стефан и Феликс – са живели с майка си в мазето, а едно момче на име Майкъл почива на третия ден след раждането.

Фрицъл отгледа още три деца - Лиза, Моника и Александър - със съпругата си Розмари, като й обяснил, че уж са били изоставени от избягалата им дъщеря. Маниакът също излъгал, че Елизабет станала част от секта.

Елизабет е открита, след като едно от децата развива бъбречна недостатъчност и Фрицъл е принуден да се консултира с лекари, които поискали медицинска история на детето и да говорят с майката. В резултат на това маниакът докарал Елизабет, а тя разкала на полицията какво е преживяла.

Според разследването Розмари не е знаела, че през цялото това време дъщеря й и част от внуците й са били в мазето на къщата. Фрицъл обяви на процеса, че се признава за виновен и не възнамерява да обжалва присъдата. Генетичен тест потвърди кръвосмешението и бащинството на Фрицъл.

Лекарите, които проведоха психиатричен преглед на затворника, стигнаха до заключението, че Фрицъл (който в диагностициран с тежка деменция) вече не е опасен за обществото. През 2009 г. той беше осъден на доживотен затвор в специално затворническо медицинско заведение за психично болни в град Кремс ан дер Донау.