0

Ж ените правят по-малко грешки и имат по-добра умствена дейност по време на менструация, въпреки че се чувстват по-зле, отколкото по всяко друго време на цикъла си, показва изследване.

Проучването, проведено от Института за спорт, упражнения и здраве, установи, че времето за реакция на жените, точността и вниманието към детайлите са повишени по време на менструация, предизвиквайки настоящите хипотези относно това как жените се представят в спорта по време на цикъла си. Проучването, публикувано в списанието Neuropsychologia, включва анализ на данни от 241 участници, попълващи набор от когнитивни тестове, с интервал от две седмици и събирането на данни за време за реакция и грешки.

Участниците също така са записали настроенията си и попълниха въпросник относно техните симптоми, докато приложенията за проследяване на цикъла бяха използвани, за да се прецени в коя фаза от цикъла им се намират участниците, когато са направили тестовете. Перучванията обхващат времето за реакция, вниманието, способността за връзка с визуална информация и очакването кога нещо може да се случи и са предназначени да имитират умствените процеси по време на спорт.

Според автора на изследването д-р Фламиния Ронка заключи от тестовете, че въпреки че участниците се чувстват по-зле по време на цикъл, умствените и двигателните им способности са на по-високо ниво.