0

З а пръв път в историята на Европа територията й е ударена от балистични ракети на Северна Корея. Те са изстреляни от Русия по цели в Украйна, предава Ройтерс.

Украинската прокуратура разкри днес, че е приключило разследването на 50 отломки на севернокорейски балистични ракети. Те са използвани между края на декември и края на февруари.

От офиса на главния прокурор на Украйна Андрий Костин казаха за Ройтерс, че „около половината от севернокорейските ракети са загубили програмираните си траектории и са експлодирали във въздуха“.

Севернокорейските ракети представляват малка част от ударите на Русия по време на войната й срещу Украйна, но предполагаемото им използване предизвика тревога от Сеул до Вашингтон, тъй като може да възвести края на почти две десетилетия консенсус между постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН относно възпрепятстването на Пхенян да разработва своите ядрени програми и тези за балистични ракети.

Русия дава възможност на Северна Корея да тества ракети, като ги използва във войната срещу Украйна. Доклад на ООН потвърди, че произведена от КНДР балистична ракета, известна като Hwasong-11, е ударила украинския град Харков

Според Съединените щати Русия е получила балистични ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея, след като лидерът на страната Ким Чен Ун се срещна с руския президент Владимир Путин миналия септември.

Част от ракетите са били насочени срещу украинската столица Киев и околния регион, съобщиха от офиса на Костин. Останалите нанесоха удари по районите на Харков, Полтава, Донецк и Кировоград.

Атаките, започнали на 30 декември 2023 г., убиха 24 души, раниха 115 и повредиха редица жилищни сгради и промишлени съоръжения.

Около 50-те ракети са изстреляни от множество места, включително в западните региони на Русия Белгород, Воронеж и Курск.

В изявлението на Украйна не се казва дали някоя от ракетите е била свалена от противовъздушната отбрана. Балистичните ракети обикновено са трудни за прихващане поради тяхната траектория и скорост.

Според кабинета на Костин украинските власти все още разследват дали Пхенян е изпратил инструктори, които да наблюдават изстрелванията на балистични ракети.