0

П ожарът, който бушува вече няколко дни в Гърция и вчера следобед почти стигна границата ни в района на планина Славянка, отново е само на гръцка територия. Но рискът от преминаването му в нашата страна остава твърде висок. На терен има десетки огнеборци, горски служители и военни. В селата Голешово и Петрово, които са най-близо до огнената стихия, от понеделник има части на жандармерията.

"Вчера гасихме пламъците, които достигнаха на 50 метра от граничната бразда. Има две причини да сме особено внимателни - незагасените огнища в периметъра на пожара, където горят стари дънери и дървета, както и повишаването на температурите. Тази сутрин в района е облачно, дано завали дъжд“, каза тази сутрин за „Телеграф“ инженер Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци.

Нашите огнеборци от Сандански и Гоце Делчев и горски служители от ДГС - Катунци правиха просеки и чистиха растителност със специализирана горска техника няколко поредни дни като превенция срещу навлизането на гръцкия пожар в страната ни. "Проблемът е, че навлезе ли на наша територия, пожарът, който сега е низов, може да стане върхов, тъй като у нас има доста гъсти иглолистни насаждения“, каза още Пламен Поюков.

Друга опасност са изградените и в Гърция, и в България минни полета, които явно не са били прочистени напълно преди време. Според някои мините са противопехотни и се активират при настъпване, а други твърдят, че е възможно да се взривят от топлина.