0

С евернокорейският лидер Ким Чен Ун призова жените в страната му да имат повече деца и да ги отгледат като "комунисти" и се разплака, докато изнасяше емоционалното обръщение пред възторжена публика.

„Спирането на спада на раждаемостта и осигуряването на добра грижа и образование за децата са основните дела, които трябва да решаваме заедно с майките в нашата държава“, каза Ун, избърсвайки сълзите си с бяла носна кърпа.

По време на Петата национална конференция на майките в Пхенян, Ким призова жените да изпълняват „домакинските задължения“, които включват и укрепване на националната власт чрез раждане на повече деца. „Предотвратяването на спад в раждаемостта и добрата грижа за децата са всички наши домакински задължения, с които трябва да се справяме, докато работим с майките“, каза лидерът.

Върховният лидер посъветва севернокорейските жени да възпитават децата си като комунисти: „Всички майки трябва да изпълнят своята отговорност и дълг пред обществото и семействата с увереност и оптимизъм относно перспективите на нашето социалистическо строителство и едно променено идеално общество, което ще дойде в близко бъдеще. Те имат тежка мисия да възпитат децата си в стълбове на социалистическото и комунистическото строителство и господари на бъдещото общество“.

Фондът за населението на ООН изчислява, че към 2023 г. коефициентът на раждаемост или средният брой деца, родени от жена в Северна Корея, е бил 1,8, на фона на продължителен спад на коефициента през последните десетилетия.

Коефициентът на раждаемост остава по-висок, отколкото в някои от съседите на Северна Корея, които се обърнаха към правителствени програми за стимулиране, за да подкрепят младите семейства.

Коефициентът на раждаемост в Южна Корея спадна до рекордно ниското ниво от 0,78 миналата година, докато в Япония цифрата спадна до 1,26.