0

З наменитите водопади в Ниагара ще се плискат в бяло, зелено, червено навръх Националния празник 3 март.

Това обявиха от генералното консулство на България в Торонто, Канада. Екипът на дипломатическото бюро успява за трета поредна година да убеди местните власти да уважат националния ни празник чрез светлинно обагряне на бушуващите води на Ниагара. Илюминацията ще започне в 10 вечерта в неделния празничен ден. 

Събития

Отделно в провинция Онтарио на 4 март от 14 ч. пред сградата на общината в гр. Ниагара Фолс ще бъде издигнато българското знаме на специална церемония. Генералното консулство организира и тържествено честване на празника, което ще се проведе на 5 март. Цялата българска общност е поканена да се присъедини и участва в събитието. На 6 март пък българското знаме ще бъде издигнато пред сградата на парламента на провинция Онтарио.

В провинция Британска Колумбия пък се очаква в цветовете на трибагреника да грейне сградата на общината във Ванкувър и най-стария мост в града – Бурард бридж. В столицата на провинция Албърта, Едмънтън, по случай празника ще светне Хай левъл бридж. Роден флаг ще се издигне пък пред общината в Калгари. 

Честване

За тържествено честване на националния празник на България пък се готвят сънародниците ни от Лос Анджелис и Калифорния. Покана за събитието, което ще бъде под егидата на Генералното консулство на България в Лос Анджелис, бе отправена от Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в града и Българо-американската културно-образователна фондация (BACEF).

Събитието ще е под надслов „Там на Балкана“ и е планирано за самия Трети март в Комплекса на ветераните в предградието Кълвър Сити. Организаторите обещават богата литературна и фолклорно-музикална програма – „един пъстър калейдоскоп от багри, звуци и ритми, каквато е и нашата родина - с дъх на здравец и на рози, пъстри черги и омайни звуци на кавал и гайда“. За присъстващите ще има и мартеници за здраве и късмет. 

Празненства готвят и от българската общност в германския град Бад Липшпринге. Оттам отправиха покана към всички българи и приятели на България за празненство в местна конферентна зала. Ще има „обща българска трапеза, която да отрупаме с ястия и напитки, приготвени и донесени от самите нас”, както и концерт на децата от местното българско училище. Празненство готвят и от българското училище „Васил Левски” в Шанън, Ирландия.