0

Б ившият президент Барак Обама призова американците да „приемат цялата истина“, когато става въпрос за войната на Израел срещу „Хамас“, като каза, че и двете страни са виновни за конфликта.

„Ничии ръце не са чисти“, каза 44-ият президент по време на интервю за Pod Save America, подкаст, организиран от бивши сътрудници на Белия дом от неговото президентство, в откъс, публикуван в събота.

„Това, което „Хамас“ направи, беше ужасяващо и няма оправдание. И това, което също е вярно, е, че окупацията и това, което се случва с палестинците, е непоносимо“, каза 62-годишният Обама, обяснявайки, че единственият начин за разрешаване на кризата е да се приемат тези привидно противоречиви идеи.

„И това, което също е вярно, е, че има история на еврейския народ, която може да бъде отхвърлена, освен ако вашите баби и дядовци или прадядовци или чичо ви или леля ви не ви разкажат истории за лудостта на антисемитизма. И истината е, че в момента има хора, които умират, които нямат нищо общо с това, което „Хамас“ направи“, каза той.