0

Б ившата председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси  ще се кандидатира за 20-и мандат през 2024 г. 

83-годишната Пелоси обяви кандидатурата си за 11-и конгресен окръг на Калифорния, като представляваща Сан Франциско, в публикация в X, платформата, известна преди като Twitter. 

„Сега повече от всякога нашият град се нуждае от нас, за да прокарваме ценностите на Сан Франциско и да продължим нашето възстановяване. Страната ни се нуждае от Америка, за да покаже на света, че нашето знаме все още е там, със свобода и справедливост за ВСИЧКИ“, каза Пелоси. „Ето защо се кандидатирам за преизбиране – и с уважение моля за вашия глас.“

Пелоси се оттегли от поста лидер на Демократическата група в Камарата миналата година, предавайки щафетата на настоящия лидер на малцинството в Камарата Хаким Джефрис. Сега тя е сред редовите служители, въпреки че законодателите от Демократическата партия я нарекоха "почетен говорител" от уважение към нейния повече от 35-годишен мандат в Камарата на представителите.

Избрана за първи път в Конгреса през 1987 г., лидерката от демократите влезе в историята, като стана първата жена говорител през 2007 г., а през 2019 г. си върна чукчето на оратора.

Пелоси поведе партията през значителни законодателни постижения, включително приемането на Закона за достъпни грижи, както и бурните времена, когато в Камарата бяха внесени два импийчмънта срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Със съобщението Пелоси сложи край на всякакви предположения за пенсиониране, въпреки опасенията, че тя се намира в напреднала възраст за изборни длъжности. 

Решението на Пелоси бе взето на подбив от републиканската кандидатка за президент Ники Хейли, която попита дали сградата на Капитолия прилича на привилегирован старчески дом.