0

Р ъководителят на американската крайнодясна група "Оут кийпърс" Стюард Роудс бе осъден на 18 години затвор за противодържавни дейности във връзка с щурма на Пентагона преди повече от две години, предадоха световните агенции

Това е най-тежката присъда, произнасяна досега във връзка с атаката срещу Конгреса, извършена от последователи на Доналд Тръмп в момент, в който вътре се извършваше валидиране на резултатите от президентските избори, спечелени от демократа Джо Байдън.

"Вие представлявате постоянна заплаха и опасност за тази страна", заяви федералният съдия Амит Мехта при произнасяне на присъдата срещу Роудс, който е основател на крайнодясната група.

До края на делото Роудс се държеше предизвикателно в съда и твърдеше, че е политически затворник и че единственото му престъпление е, че се противопоставя на онези, които унищожават страната му. Роудс е бивш военен на 58 години. Прокуратурата бе поискала за него 25 години затвор.

Разследването на щурма на Конгреса, извършен на 6 януари 2021 г., беше продължително и с много разклонения и позволи да бъдат арестувани над 1000 души. Близо 300 от тях бяха осъдени, сред които най-тежката присъда досега беше 14 години затвор.

Но само 10 членонне на крайнодесните групи "Оут кийпърс" и "Прауд бойс" бяха признати за виновни за противодържавни дейности при три различни процеса.