0

П резидентът на САЩ Джо Байдън каза, че руският президент Владимир Путин е извършил военни престъпления и решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е оправдано, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано вчера МНС поиска Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и противозаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия, след началото на инвазията на Москва в съседната държава миналата година.

САЩ, както и Русия, не са член на МНС.

"Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че това (МНС) не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че той (МНС) излезе с много силен аргумент", каза Байдън пред журналисти.

САЩ отделно стигнаха до заключение, че руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите на военни престъпления, посочи говорител на Държавния департамент.

Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност, добави говорителят.

Това е решение на прокурора на МНС, взето независимо, въз основа на фактите, с които разполага, се казва още в изявлението.

Този ход на МНС задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия.

Вчера МНС издаде и заповед за арест на Мария Лвова-Белова - руският комисар за правата на децата, по същите обвинения.

Подкрепен от САЩ доклад на изследователи от университета в Йейл миналия месец стигна до извод, че Русия държи поне 6000 украински деца в най-малко 43 лагера и други обекти като част от "широкомащабна систематична мрежа".

Великобритания също приветства издаването от Международния наказателен съд (МНС) на заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военното престъпление "незаконна депортация" на украински деца, предаде Франс прес.

"Приветстваме мярката, взета от независимия МНС в търсене на отговорност от онези, които са начело на руското правителство, включително Владимир Путин", написа в "Туитър" британският външен министър Джеймс Клевърли.

Френското правителство реагира на решението на МНС, като заяви, че "никой не трябва да избяга от правосъдието", предаде Франс прес.

"Нито един от тези, отговорни за престъпления, извършени от Русия в Украйна, независимо от положението си, не трябва да избяга от правосъдието" изтъкна френското външно министерство в акаунта си в "Туитър".

Владимир Путин трябва да бъде съден като военнопрестъпник наред с други, отговорни за жестокости в Украйна, каза днес говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер по повод решението на МНС.

"Това е важно решение на съда, който посочва военните престъпления, извършени от руския апарат за насилие", каза говорителят пред полската новинарска агенция ПАП.

"Владимир Путин е начело на тази машина и трябва да бъде съден като военнопрестъпник наред с другите, които пряко или непряко прилагат варварски методи за водене на война", каза Мюлер.

Решението за издаване на заповед за арест на Путин от МНС е "важно решение", каза ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

Това решение "е само началото на процес за привличане на Русия и нейния лидер към отговорност за престъпленията и жестокостите, които са извършили в Украйна. Те не могат да останат ненаказани", заяви Борел, който е на визита в Скопие.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и заяви, че Путин е отговорен за депортирането на хиляди украински деца, предаде Ройтерс.

"Това е едно историческо решение, което ще даде възможност за понасянето на историческа отговорност", каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение.

Броят на депортираните деца вероятно надхвърля 16 хиляди, изтъкна украинският лидер.

Депортирането на тези деца е политика на "държавно зло, което започва точно с висшето ръководство на тази държава", заяви Зеленски.

"Извършването на подобна престъпна операция нямаше да е възможно, ако не бе наредено от човека, който е начело на държавата терорист", каза още украинският президент.