0

П олицията в Гърция задържа 79 души по подозрение, че са предизвикали пожарите, които опустошават страната.

Василис Кикилиас, министър на гражданската защита, заяви, че е имало няколко опита за палеж на планината Паринта, северозападно от Атина, предаде АФП.

Пожарите в Гърция, при които загинаха най-малко 20 души, бушуват от една седмица."Вие извършвате престъпление срещу собствената си страна". "Мръсници и подпалвачи подпалват пожари, които застрашават горите, имуществото и най-вече човешкия живот", каза Кикилиас.

Министърът на гражданската защита отбеляза, че на никого няма да му се размине и че виновните ще бъдат изправени пред съда. Летните пожари в Гърция са често срещани и учените ги свързват с горещите вълни, т.е. с изменението на климата. Стефан Доер, който ръководи Центъра за изследване на горските пожари към Университета в Суонзи, казва, че в пейзажи като гръцкия горските пожари се разпространяват лесно.

Пожарът край село Фили в подножието на планината Парните, на около 25 км. от Атина, се разпространи до град Менида, където около 150 души бяха евакуирани от три старчески дома, съобщи местен служител.

Във вторник спасителите откриха 18 обгорели тела, за които се предполага, че са на мигранти, в селски район близо до гората Дадия в северната част на област Еврос, граничеща с Турция, която е популярен маршрут за хора от Близкия изток и Азия, търсещи достъп до Европейския съюз.

По-рано гръцките медии съобщиха, че е намерено тялото на 80-годишен мъж, който се опитал да спаси овца. В близкия гръцки пристанищен град Александруполис десетки пациенти, включително новородени бебета и такива в интензивно отделение, бяха евакуирани от местна болница, тъй като пожарът заплашваше да обхване лечебното заведение.

Пристанищният град Александруполис, близо до североизточната граница с Турция, в момента е един от най-застрашените райони. От няколко дни там горят пожари, а според изявление на гръцката противопожарна служба 13 общини в близост до града са евакуирани. Десетки пациенти, включително новородени бебета, бяха преместени от болницата в Александруполис, тъй като пожарът се приближи опасно близо до здравното заведение.

Ситуацията е станала особено опасна, когато в района на болницата са се взривили кислородни бутилки. Затова властите наредиха евакуацията на около 115 пациенти от университетската болница в североизточния край на града.

По-голямата част от пациентите, около 90 от тях, бяха настанени на ферибота, който беше превърнат в болница. Пациентите с прикрепени кислородни бутилки лежаха на матраци на палубата на ферибота, превърнат в болнично отделение, а някои бяха настанени в палатки, издигнати на брега.