1

"Пфайзер" и "Бионтех"  са направили ново предложение на ЕС във връзка с прекалено големите количества ваксини срещу коронавирус, поръчани от Брюксел, което предвижда страните членки да плащат половин цена или около 10 евро за всяка от 70-е милиона дози от които евросъюза се отказва, пише в. "Файненшъл таймс". 

Освен това промените в договора ще позволят на ЕС да премине към по-нови ваксини, пригодени за "всички бъдещи варианти на Ковид-19", допълва изданието, като се позовава свои източници. 

През януари Ройтерс съобщи, че ЕС води преговори с двете фармацевтични компания с цел да съкрати броя дозите ваксина, които Брюксел се ангажира да закупи тази година до не повече от 500 милиона, като в замяна на това ЕС плати по-висока цена на доза.

Преговорите се водят в момент, в който евросъюза планира да преразгледа законите, уреждащи оценяваната на 148 милиарда долара фармацевтичната индустрия. ЕС се надява, че с новото законодателство ще успее да съживи инвестициите и да разшири достъпа до евтини лекарства на фона на изтощените от пандемията здравни бюджети на страните членки.

"Пфайзер“ отказа да коментира публикацията на "Файненшъл таймс“, но отбеляза, че преговорите се водят "добросъвестно от всички страни“, отбелязва Ройтерс.