0

З аподозрян за участие в терористичното нападение в истанбулския квартал Таксим е екстрадиран от България в Турция, съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Българските власти предадоха Хазни Гьолдже, който е помогнал на избягалия заподозрян Билал Хасан да избяга от страната след терористичния акт на границата между двете страни, след като турските власти установиха, че той се намира в близката балканска страна, заяви вътрешният министър Сойлу по време на телевизионно интервю.

"Обсъдихме въпроса с (властите в) България. Те ни го предадоха (Гьолдже) в Одрин около 18,00 ч. местно време. Благодарим на България за съдействието", добави министърът.

Хасан е откарал извършителя на бомбения атентат в деня на нападението, при което загинаха шестима души, а 81 бяха ранени на оживения истанбулски булевард "Истиклял".

Разследването на истанбулската главна прокуратура за терористичната атака е в ход, като са задържани 59 заподозрени, 24 от които са в ареста в рамките на разследването.

По-рано Сойлу съобщи, че братът на Хасан също е бил заловен от силите за сигурност.

Според разследването Ахлам Албашир, която е заложила бомбата, е признала, че е влязла нелегално в Турция от сирийския град Африн, след като е получила оперативно обучение от терористичната група YPG/PKK. По време на над 40-годишната си терористична кампания срещу Турция ПКК - включена в списъка на терористичните организации от Турция, САЩ и Европейския съюз - е отговорна за смъртта на над 40 000 души, включително жени, деца и бебета. YPG е сирийското разклонение на терористичната групировка, пише БГНЕС. 

След нападението Турция започна въздушни операции срещу терористичната групировка в Сирия и Ирак, а президентът Реджеп Тайип Ердоган намекна, че на дневен ред е и сухопътна операция за прочистване на северната част на Сирия от терористичните групировки, които заплашват Турция.