0

Б ившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че е отхвърлил предложение на Русия да размени оръжейния търговец Виктор Бут срещу бившия американски морски пехотинец Пол Уилън – настоявайки, че никога няма да освободи някой, който е „убил безкрайно много хора“. Уилан е в затвора в Русия за шпионаж.

„Отхвърлих сделка за размяна на така наречения Търговец на смърт за Пол Уилън“, каза 76-годишният Тръмп в публикация на Truth Social. „Не бих сключил сделката за сто души в замяна на някой, който е убил неизброими количества хора със своите оръжейни сделки“, добави той.

Бут, който беше осъден през 2011 г. за заговор за убийство на американци чрез снабдяване на колумбийска терористична група с оръжия, беше освободен миналата седмица в замяна на завръщането на звездата от WNBA Бритни Грайнър.

След размяната Тръмп незабавно нападна администрацията на Байдън, като каза, че Уилън, който е задържан в Русия по обвинения в шпионаж от 2018 г., е трябвало да бъде изпратен обратно в САЩ вместо Грайнър.