0

"Кой е влиятелният секретар на Съвета за сигурност на Русия, който сега излезе мощно на преден план на фона на войната в Украйна?". За фигурата на Николай Патрушев разказва Катрин Белтън от "Вашингтон пост", предаде БГНЕС.

Когато руският президент Владимир Путин свика последното заседание на руския Съвет за сигурност преди да започне инвазията си в Украйна през февруари миналата година, един кремълски "ястреб" сякаш доминираше в залата - 71-годишният Николай Патрушев.

Николай Патрушев е влиятелният секретар на руския Съвет за сигурност. Той познава президента Путин отдавна, още от времето, когато двамата са служили в КГБ в Санкт Петербург (тогава Ленинград) преди десетилетия.

Сега, през 2022 г., и когато вече са изминали почти пет месеца от войната в Украйна, Патрушев е онзи "близък сътрудник" на Путин, който се откроява с това, че има вниманието на руския президент и влияние върху него, и който може би дори иска да наследи Путин като лидер на Руската федерация.

Според мнозина наблюдатели Патрушев е бил този, който е подтикнал Путин да вземе решението за военна инвазия в Украйна с мотива, че Западът прокарва чрез Украйна планове, целящи разпадането на Русия. А след това, след като войната започна на фона на международен протест, Патрушев излезе по-категорично на преден план. Докато други официални лица сякаш "изчезват" през първите месеци на войната, той се появява в руските медии, защитавайки решенията на Москва, популяризирайки руските военни цели, предричайки крах на Европа и разпадане на Украйна.

Но Патрушев не винаги е в центъра на вниманието. Точно обратното, преди внезапно да се озове в светлината на прожекторите, той прекара повече от две десетилетия на заден план. В този смисъл внезапната му поява подчерта и факта, че сега той функционира като движеща сила в Кремъл.

В разговор с "Вашингтон пост" говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, отхвърля като неверни сценариите, с поред които ролята на Патрушев се е променила напоследък. В същия дух представителят на руския Съвет за сигурност Евгений Аносин също отхвърля сценариите, според които Патрушев сега играе по-голяма роля.

Въпроси за здравето на Путин

Трябва да се обърне внимание и на слуховете, които се чуват за (лошото?) здравословно състояние на самия Путин, който тази година навършва 70 години и е с една година по-млад от Патрушев.

Въпросите, свързани със здравето на Путин, остават. Всъщност през май миналата година руският президент не взе участие в ежегодния хокеен мач, на който присъства всяка година през предходните десет години. От началото на войната през февруари миналата година Путин дори осъществи само едно пътуване в чужбина, посещавайки Таджикистан и Туркменистан.

Обратно на него, през последните месеци Патрушев е по-мобилен и активен.

Според източник, близък до Путин и Патрушев, 71-годишния Патрушев остава "заклещен" в съветското минало, през което все още интерпретира света. Според тях Патрушев се е отнасял със завист към Путин преди десетилетия, когато последният е започнал да се издига в службата, защото е бил близък с тогавашния президент Борис Елцин.