0

О тново напрежение между София и Скопие.

Президентът Румен Радев настоя България и Европейският съюз да реагират след думите на Християн Мицкоски, че докато е премиер „няма да позволи българския диктат”, а промени в Конституцията нямало да има. Позицията на новоизбрания министър-председател предизвика и още остри реакции сред политическите партии.

В София острият тон от Скопие беше посрещнат от категорична позиция на държавния глава. Зад думите на Мицкоски Радев заподозря страх, информира NOVA.

„Днес маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа е да признае самото съществуване на думите „българин” и „българско” в РСМ”, заяви Радев.

Той настоя за незабавна реакция както от България, така и от Брюксел.

„Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация”, допълни президентът.

Реакциите у нас

Антибългарската риторика на властта в съседката ни ядоса и политиците. Лидерът на ГЕРБ предупреди:

„Ние сме сестринска партия, макар, че не я харесвам много тази дума. По същия начин и Мицотакис - премиерът на Гърция е „сестра”. И когато наведнъж се скараш с двете си „сестри”, нищо добро не те очаква. Ние искаме да се спазват договорите и всякакви други интерпретации не са добри за колегите от Северна Македония”.

С позиция излязоха и от ПП-ДБ. В нея те посочват, че ако Северна Македония иска да продължи пътя към Европа, правителството трябва да спази поетите ангажимент. И предупреждават, че управляващите в западните ни съседка трябва да осъзнаят, че за да продължат към евросъюза трябва да зачитат правата на хората с българско самосъзнание.

„Мицкоски твърди, че българският диктат няма да мине, докато той бъде премиер. Сега ще перифразирам думите му: „Мицкоски, докато продължаваш да говориш за български диктат и да не спазваш договорите, т.нар. държава Северна Македония никога няма да влезе в ЕС", коментира Тошко Йорданов.

А, часове след позициите в България, дойде контраатака от Северна Македония. Този път Мицкоски се обърна лично към президента Румен Радев и Бойко Борисов.

„Съжалявам, че подобни послания идват от източната съседка. Готов съм да седна и да говоря и с двамата. Пожелавам на Борисов да направи правителство, защото ние идваме от Европейската народна партия”, заяви Мицкоски.