0

Г ърция може да въведе пилотно в някои училища специални шкафчета, в които учениците да оставят телефоните си по време на учебния процес, след като смартфоните в час бяха забранени, съобщи в четвъртък гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от електронното издание на вестник "Катимерини".

Смятам ангажимента за забрана на мобилните телефони по време на учебните часове за много важен, каза Мицотакис по време на месечния брифинг с президента Катерина Сакеларопулу. По думите му тази мярка е от полза за образователния процес, предаде БТА.

Обсъдихме възможността за осигуряване на шкафчета в училищe, за да могат учениците да съхраняват безопасно телефоните си и да си ги взимат, когато си тръгват, допълни Мицотакис.  

В Гърция от тази учебна година учениците трябва да държат мобилните си телефони в чантите по време на часовете. Учениците, които не се съобразяват с новата разпоредба, ще бъдат отстранявани от училище за един ден, а при повторно нарушение, учителите имат право да отстранят учениците за повече дни.

Министърът на образованието Кириакос Пиеракакис през март обяви нови правила, които целят справяне с кибертормоза, предвиждащи изключване на ученици, които заснемат и се подиграват на своите връстници онлайн.