0

Б рюксел е изправен пред натиск от най-малко 10 страни от ЕС да наложи таван на цените на газа за всички доставчици, като някои правителства предупреждават, че отделянето на Русия може да накара Владимир Путин да намали напълно доставките за Европа, съобщава „Financial Times”.

Държавите-членки, които се противопоставят на предложението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за прилагане на таван единствено върху вноса на руски газ, включват Италия, Полша и Гърция, според официални лица.

Липсата на консенсус относно тавана на цената на синьото гориво, означава, че предложението вероятно ще бъде обсъдено само за кратко на извънредна среща на министрите на енергетиката в петък, целяща да договорят мерки за подпомагане на потребителите и компаниите през енергийната криза, казаха те.

Кремъл заплаши да спре всички доставки за Европа в случай на таван на цената на газа в ЕС. Доставките на руски газ за блока бяха намалени с около 80 процента до около 84 милиона кубически метра на ден от началото на руската инвазия в Украйна.

„Честно казано, руснаците вероятно ще отвърнат на това“, каза Никос Цафос, главен енергиен съветник на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, пред Financial Times. „Европа трябва да има силен глас и да наложи разумна цена“, каза министърът на енергийния преход на Италия Роберто Чинголани, като каза, че той също предпочита обща горна граница.

Усилията за намиране на нови източници, съчетани с решението на Москва да намали притока на тръбопроводи, повишиха европейските цени на газа, като надуха цените на електроенергията в целия континент и повишиха заплахата от спиране на тока и нормиране тази зима.