0

Н ов сериозен удар може да понесе най-богатият мъж на света Илън Мъск. Най-новата му придобивка – Twitter може да отнесе сериозни глоби и други наказания, ако не се съобрази с разпоредбите на Европейския съюз. Това обяви комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

"Абсолютно сигурно е, че ако Twitter не се съобразява с европейските разпоредби, компанията ще бъде глобена. Ако нарушенията продължат и след това, може да спрем платформата в Европа", предупреди Бретон, предаде БТА.

Комисарят добави, че еврокомисията следи внимателно какво се случва със социалната мрежа след закупуването й от Илон Мъск. Стана ясно, че Бретон ще се срещне с милиардера преди Коледа.

"Следим внимателно какво става с Туитър след закупването му от Илон Мъск", подчерта еврокомисарят и обяви, че ще има поредна среща с милиардера преди Коледа.

Законите за цифровия пазар и дигиталните услуги "осигуряват мощни инструменти срещу разпространението на лъжи и омраза. Туитър трябва да се съобразява с тези критерии, ако иска да продължи да оперира на европейския пазар", каза още той.

Френският президент Еманюел Макрон се срещна вече с Мъск по време на посещението си в САЩ. След срещата държавният глава заяви, че разговорът е бил "открит и честен". "Туитър трябва да положи усилия, за да спази европейските регулации", каза още той.

Собственикът на компанията е поел и ангажимент да премахне терористичното и екстремистко съдържание. Макрон написа в Туитър, че двамата са обсъдили инициативата, наречена "Крайстчърч Кол", като Мъск е потвърдил, че ще участва в нея.

Инициативата започна след терористичните атаки в Нова Зеландия през 2019 г. и обедини световните лидери и технологични компании, като Фейсбук, Ютуб и Гугъл, в обща борба срещу терористичното и екстремистко съдържание онлайн.

Преди три години в новозеландския град Крайстчърч стрелец уби 51 души в две джамии. Той излъчваше атаките на живо във Фейсбук в продължение на 17 минути, преди социалната мрежа да прекъсне стрийминга.