0

Л умнаха първите огнени стихии за това лято. Поредицата жарки дни направи своето. Горите вече са силно податливи на запалване – по невнимание или умишлено.

Съседна Турция пламна от три страни, огнеборците се опитват да овладеят стихията. В акцията са включени и самолети, един от които се заби в язовир.

Три провинции горят, като огнищата на пожарите са 4. Гори близкият до България район на Чанаккале, както и Измир и Маниса, съобщава AHaber. Особено опасно за скоростта, с която се разпространяват пожарите, е силният вятър, който прави огъня неуправляем.

В битката със стихията комшиите вкарват 105 хеликоптера и 40 самолета.

Един от тях се заби в язовир по време на акция, докато се опитвал да помогне за потушаването на пожара в четвъртото огнище – в района на град Айден, западна Турция, в района на Мугла.

Пламъците бързо се разпространяват под въздействието на вятъра. Пожарникари и екипи на горското стопанство са били изпратени в района по сигнал на онези, които видели да се издига дим от горските масиви. Екипи се борят с огъня от въздух и земя.

Самолетът на горската дирекция в Мугла, който се намеси в пожара, избухнал в района на Айдън, направил твърдо кацане в езерото Бафа около 16.30 часа в петък. За щастие тримата му пасажери са спасени, след подаването на сигнал да бедствие, информира Hurriet.

Близостта на част от огнищата при съседите до нашата територия прави особено опасни и за нас тези първи големи пожари за сезона.