0

Н ов жп инцидент в Сърбия. Две цистерни дерайлираха и разляха фосфорна киселина на главната гара в Зайчар. Произшествието е станало в петък преди обед, съобщи местния вестник „Данас“.

От компанията Карго Сърбия съобщиха, че не е имало опасност за живота на хората и околната среда. Не са изтичали отровни изпарения.

"Товарната композиция бе съставена от 12 вагона цистерни, собственост на компанията Еликсир, и пътуваше от Прахово за Шабац. На място дойдоха представители на Съвместната железопътна комисия за разследване на извънредни събития в инфраструктурата на сръбските железници и на Карго Сърбия, която ще установи причината за инцидента", обясниха още от компанията.

Инцидентът не е наложил прекратяване на движението на влакове в гарата. На място са изпратени екипи на полицията и пожарникари.

През последния месец в Сърбия станаха няколко инцидента с дерайлирали цистерни, превозващи амоняк, фосфорна киселина и пропилен. В първия инцидент, станал в края на декември миналата година, при изтичането на амоняк от цистерна край Пирот загинаха двама души.