0

М акедонската социалистическа партия, коалиционен партньор на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, поиска денонсиране на Договора с България и протоколите към него, предаде БГНЕС.

Председател на партията и вицепремиер в кабинета на министър-председателя Християн Мицкоски е Люпчо Димовски, който отговаря за политическата система на РС Македония.

В съобщение на партията се казва, че "лидерите на източните и южните съседи на Македония действат оркестрирано с имперски искания срещу интересите на македонския народ."

"С изявленията си те отново показват национал-шовинистичните стремежи на XIX век, пренебрегвайки реалността и съществуването на македонския народ и страна като независима, суверенна и независима държава, утвърдена в международни системи и организации. Необходимо е да се започне процедура по преразглеждане и предоговаряне до прекратяване на асиметричния договор с уж добрия съсед, тоест протоколите и съпътстващите ги документи, които се променят и допълват в ущърб на Македония. С инициативна външна политика и действайки в духа на демократична и равнопоставена позиция на държавите е възможно да се премахнат последствията, причинени от вътрешните предатели, променили името и символите на Македония", твърди Македонската социалистическа партия.

Тя е откровено просръбска формация. В продължение на десетилетия нейн лидер беше вече починалият Любисав Иванов - Дзинго, който директно общуваше със сръбския подземен свят и паравоенни формирования, а неговите медии се превърнаха в основно оръдие на режима на Никола Груевски за антибългарска пропаганда. Дзинго беше сред най-известните привърженици на режима на Слободан Милошевич и до последно поддържаше близки връзки с Белград. Телевизия "Сител" на Дзинго преди смъртта му, а днес контролирана от неговия син, участваше в призивите за щурмуване и погром на американското посолство в Скопие през пролетта на 1999 г.

Президентът на РСМ: Преговори с България няма да има за история, култура...

В настоящето правителство вицепремиер е и просръбския и прокремълски политик Иван Столкович, който обяви, че ще напусне РС Македония, ако българите бъдат вписани в Конституцията. Стоилкович нарече "Дисниленд" геноцида в Сребреница от 1995 г., когато босненските сърби избиха над 9000 босненски мюсюлмани. През месец октомври миналата година политикът заяви, че "македонската държава няма бъдеще без Сърбия". Вицепремиерът посреща в Скопие всеки руски политик, дошъл на посещение, включително външния министър Сергей Лавров.

Междувременно премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски се срещна с влиятелния републикански дипломат и близък приятел на Доналд Тръмп - Ричард Гренел. Мицкоски беше придружен от министъра на външните работи Тимчо Муцунски и министъра на отбраната Владо Мисайловски.

Гренел е смятан за добър познавач на ситуацията на Балканите и е участвал като американски представител в преговорите в Белград и Прищина до 2021 г. Премиерът на РС Македония съобщи, че двамата са обсъдили няколко теми.

„Ползотворна и приятелска вечеря с Ричард Гренел, американски дипломат, бивш директор на американската разузнавателна служба и добър познавач на ситуацията на Балканите. Икономиката, енергетиката и върховенството на закона - теми за задълбочаване на сътрудничеството“, написа във Фейсбук Мицкоски.

Гренел има добри връзки и сътрудничество с Орбан и Вучич както като представител на САЩ, така и като частен консултант.