0

С лучаите на компютърни измами се увеличават в цяла Италия. От фалшиви инвестиции в онлайн търговия през класически фишинг на банкови данни до екстремни случаи, като този на човек, платил 50 хиляди евро, мислейки, че е купил високопроходим автомобил директно от Анджелина Джоли. Историята е от град Ла Специя. 

„Това е случай с мъж на около четиридесет години, който започна да чати във Facebook с личност зад фалшив профил на американската актриса, която в определен момент му предлага да му продаде колата си, като му изпрати и видео от качването на возилото на кораб, който да го достави в Италия. Очевидно е било измама", обяснява Алесандро Де Нани от пощенската полиция, който в момента организира информационна обиколка, насочена към гражданите, от училища до центрове за възрастни хора.

„Киберпрестъпността е специализирана и непрекъснато се развива – обяснява той – От класическото съобщение, което ви подканя да щракнете върху банкова връзка и да въведете данните за сметката си, които след това се крадат по електронен път, до измама или други атаки, които позволяват да клониране на известен телефонен номер, например този на полицейския участък, за да измамят нищо неподозиращата жертва да се довери на събеседника“. 

Отчитат се все повече случаи на измами, свързани с финансова търговия. „Започваме с малки инвестиции от 150-200 евро – обяснява Де Нани – и след това жертвата е убедена да увеличи сумата, когато установи, че е натрупала печалби, чрез изкусно създадени приложения. Обикновено измамата става очевидна в момента, в който потребителят поиска да изтегли парите си. Всеки може да се хване, дори пенсиониран банков мениджър е потърпевш". 

Според Де Нани зад подобен вид измами стои организираната престъпност. 

„Установено е чрез разследвания и дори прокурорът Никола Гратери насочи в последната си книга вниманието към Ндрангета и този вид дейност”.