0

Ф илмовият продуцент Харви Уайнстийн беше признат за виновен за изнасилване от съдебен състав в Лос Анджелис днес, пет години след като сигналите срещу него поставиха началото на движението #Аз Също (#MeToo), предаде Асошиейтед прес.

Присъдата беше произнесена от осем мъже и четири жени съдебни заседатели. Седемдесетгодишният киномагнат вече излежава втората от 23-годишната си присъда за изнасилване и сексуален тормоз, присъдена от съдебен състав в Ню Йорк през 2020 г.

Сега Уайнстийн го грозят 24 години затвор. "Време е царството на терор на ответника да приключи", заяви в заключителната си реч пред журито заместник окръжната прокурорка Марлене Мартинес. Тя добави, че жените, които са посещавали хотелските стаи на Уайнстийн са нямали никаква представа какво ги очаква.

Обвинителките срещу холивудския продуцент пред съда в Лос Анджелис са общо четири, информира Франс прес. Произнесената присъда е по обвинение в изнасилване на едната от тях. Твърденията на втората не бяха признати от журито, а останалите две все още очакват произнасянето му.

Обвинението описва филмовия продуцент Харви Уайнстийн като влиятелен кино продуцент, който през годините е възпрепятствал жертвите си да говорят от страх това да не се отрази на кариерите им.