0

П апа Франциск назначи в четвъртък ватикански медицински служител, който по думите му е "спасил живота" му, за свой личен здравен асистент - нова роля за папската институция, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Назначението идва в момент, когато 85-годишният папа страда от болки в коляното, принудили го да отмени множество събития, и след като миналата седмица след пътуване до Канада той призна, че трябва да забави темпото или дори да започне да мисли за пенсиониране. По този начин се засилват още повече спекулации за здравословното състояние на главата на римокатолическата църква. 

"Светият отец назначи Масимилиано Страпети, медицински специалист - координатор в Дирекцията по здравеопазване и хигиена, за свой личен здравен асистент", се казва в кратко изявление на Ватикана.

Миналата година в интервю папата благодари на медицинския служител от ватиканската болница за това, че го е убедил да се подложи на операция на червата.

"Той спаси живота ми," каза Франциск пред испанското радио "Копе" след операцията си на 4 юли, като добави, че медицинският служител е работил във Ватикана от три десетилетия и е "човек с голям опит".