0

И зчезването на полет самолет MH370 на малайзийските авиолинии остава една от най-завладяващите мистерии в съвременната история.

На 8 март 2014 г. Боинг 777 и неговите 239 пътници и екипаж изчезнаха по средата на полет от Малайзия до Китай. Въпреки няколкото добре организирани издирвания, така и не бяха открити убедителни доказателства какво се е случило със самолета. Повечето експерти смятат, че машината е паднала някъде в южната част на Индийския океан и че е бил разбит умишлено от 53-годишния си капитан – Захари Ахмад Шах.

Но разследващият журналист Джеф Уайз, който проучва мистерията през последните 10 години, има радикална нова теория: че самолетът е бил отклонен на север към Казахстан по заповед на Руския президент Владимир Путин. „Можете да направите това нещо, което ще накара да изглежда, че самолетът е тръгнал на юг, когато наистина е тръгнал на север“, каза Джеф пред подкастъра Джулиан Дори. Неговата версия на събитията беше „широко отхвърлена като друга теория на конспирацията“, но той твърди, че фактът, че самолетът все още не е бил локализиран в района, където повечето експерти прогнозираха, че ще бъде открит, прави аргумента по-убедителен. „По това време Малайзийските авиолинии бяха в известни финансови затруднения... по-късно фалираха, отчасти в резултат на това. По тази причина те използваха по-евтина навигация, която не проследяваше самолета навсякъде. „Този самолет първоначално летеше на изток, но в един момент се върна обратно. Някой с правилните технически познания би могъл да модифицира важна част от електрониката на самолета и да накара сателитния тракер да предостави грешни показания”, каза Уайз пред Daily Star.

Според него крайната точка на самолета преди да се разбие е бил Казахстан. Именно там е най-големият космодрум в света, който се управлява от Русия и има гигантска писта. “Ако MH370 в бил отклонен в Казахстан, това може да бъде само по заповед не на кой да е, а на Путин “, обясни Уайз. „Той е бивш офицер от КГБ и затова прави нещата по призрачен начин. Когато за първи път дойде на власт, той искаше да влезе във война с Чечня … така че ето човек, който не се страхува да взриви или убие стотици граждани за каквато и да е цел“, добави той.

Според Уайз основният мотив, който Путин би имал е да отклони вниманието на световните медии от нахлуването на Русия в Крим, пред 2014 г.