0

Г ръцкият министър на климатичните кризи и гражданската защита предупреди за голяма опасност от пожари заради много силни ветрове, които ще духат през тази седмица в много райони на Гърция, съобщи гръцката агенция АНА-МПА.

Според Националната метеорологична служба ветровете в южната ни съседка ще бъдат изключително силни и ще достигнат до 9 по скалата на Бофорт.

В изявлението си вчера министър Василис Кикилиас подчерта, че повечето пожари са причинени от човешка ръка и призова гражданите да бъдат много внимателни. Той заяви, че се наблюдава климатична криза с екстремни метеорологични явления - от сухо време до проливни дъждове и градушки, предаде БТА.

В събота жителите от областта Епир и йонийските острови в Западна Гърция бяха предупредени да ограничат движението си поради опасното метеорологично явление с проливни дъждове, бури, мълнии и градушки, наречено от италианските метеоролози „Petar". Данни на Европейската комисия показаха, че в периода от 15 до 31 юли стихиите на гръцките острови Корфу, Родос, Евбея и други места в Централна Гърция са изпепелили 470 000 декара.