0

М акар че сме едва в началото на юли, новата учебна година е точно зад хоризонта. С изцяло нова група млади хора, които се готвят да заминат за четирите си години в университет, едно от най-добрите училища в САЩ обяви, че нещата ще се променят по драстичен начин. Според студентския вестник на училището „The Harvard Crimson“, Харвардският университет ще изпробва преподаване чрез изкуствен интелект.

Студентите, които са се записали за началния курс по програмиране на престижния университет - CS50, може би ще бъдат шокирани да разберат, че няма да има човек, който да води занятията им, а вместо това ще им преподава инструктор… с изкуствен интелект.

Професорът по CS50 Дейвид Малан заяви, че крайната цел е да се постигне съотношение 1:1 преподавател/студент, така че студентите да разполагат с необходимата им помощ, когато се окажат в затруднение.

Софтуерът, който стои зад новите роботи-мастъри на учениците, е не друг, а моделите GPT 3.5 и GPT4, като университетът обещава да продължи да навлиза в областта на технологиите, за да предостави на своите участници най-новите технологични иновации, които изкуственият интелект може да предложи.

И въпреки че моделите на GPT не са безпогрешни, университетът е готов да рискува и да види как ще се справи заместването на човешки учител.