0

Д вижението на автомобили в центъра на Париж ще бъде сериозно ограничено, а транзитното им преминаване през централната част до голяма степен ще бъде забранено, за да бъде освободено повече пространство за пешеходците и колоездачите. Това обяви днес кметът на френската столица Ан Идалго, предаде ДПА. 

Идалго от години провежда политика на промени в организацията на пътния трафик в Париж, отбелязва агенцията. Движението на автомобили по улиците край бреговете на река Сена е забранено и те са все по-достъпни за пешеходците. Програмата на градоначалника включва изграждането на нови велоалеи и обособяване на повече зелени площи във френската столица. Въведено е ограничение на скоростта за движение на превозните средства от 30 километра в час в голяма част от Париж. 

Идалго съобщи, че се изготвя нов правилник, чието прилагане ще доведе до по-голямо взаимно уважение между шофьорите от една страна и пешеходците и колоездачите от друга. 

Жителите на Париж ще гласуват в неделя дали във френската столица да бъде забранено движението на "споделени" електрически тротинетки, съобщи БТА. Три компании притежават разрешителни за отдаване под наем на тези превозни средства в Париж. Те разполагат с около 15 000 електрически тротинетки. Наемат ги както туристи, така и жители на френската столица. Зачестяват обаче случаите, при които водачи на електрически тротинетки са обвинени в безразсъдното им управление, което застрашава околните. Това доведе до призиви за забраната им. Лицензите на фирмите, които ги отдават под наем, изтичат в края на август. Местните власти в Париж ще се съобразят с решението на гражданите при вота в неделя и то ще стане задължително, обяви говорител.