0

С лужителите по сигурността на няколко летища в Германия, сред които Хановер, Дортмунд, Веце, Лайпциг и Дрезден, ще стачкуват в петък (15 март).

Това обяви днес германският синдикат "Ферди" (Verdi), предаде ДПА. Служителите в Мюнхен пък ще спрат работа от 4:00 в четвъртък сутринта до 6:00 в петък, пише БТА.

Профсъюзът "Ферди" вече призова за целодневна стачка в четвъртък (14 март) на служителите по сигурността на пет германски летища - Берлин, Хамбург, Кьолн, Щутгарт, Карлсруе/Баден Баден и Кьолн.

Пътниците няма да бъдат допускани до летищните терминали, ако служителите, които отговарят за сигурността, регистрацията и обработката на багажите, спрат работа, отбелязва ДПА.

Очаква се стачните действия в четвъртък да доведат до отмяната на над 580 полета

и да предизвикат допълнително забавяне на полетните разписания. Това ще засегне около 90 000 пътници, по данни на летищната асоциация А Де Фау (ADV).

Синдикатът "Ферди" се бори за подобряване на условията на труд и за повишаване на заплатите на стотици работници от наземните служби на летищата в цяла Германия. Профсъюзът настоява за подобряване на заплащането през нощта, през уикенда и на официални празници, както и за регулация на извънредния труд.

Стачките, обявени от профсъюза, са поредните трудови протести в германския транспортен сектор през последните седмици, отбелязва ДПА.