0

Б ившият мафиот Майкъл Франчезе твърди, че знае кой е убил американския президент Джон Кенеди.

Някога член на прословутата престъпна фамилия Коломбо в Ню Йорк, той вярва, че ЦРУ е помолило мафията да помогне за организирането на шокиращата стрелба. „Ще отнеса тайната в гроба си. Знам това със сигурност и тази информация в крайна сметка ще излезе наяве – те дойдоха при нас за помощ, за да убият Джон Кенеди“, каза той пред Daily star.

През 80-те години на миналия век Франчезе беше един от най-богатите гангстери в САЩ, печелейки по 8 милиона долара на седмица чрез измамни сделки. Според него огромната сила на мафията е означавала, че правителствените агенции на САЩ често са се обръщали към тях за помощ, от Втората световна война до опитите да отблъснат кубинския лидер Фидел Кастро. Кенеди беше застрелян на 22 ноември 1963 г., докато пътуваше през Далас, Тексас, в лимузина с отворен покрив.

Според официалната версия убиецът е Лий Харви Осуалд, който застрелва държавният глава, използвайки пушка, докато се крие в близка сграда и действа сам. Но Франчесе подкрепя теорията на конспирацията, че има нещо повече от това. Той добавя: „През целия си живот съм слушал от правилните хора, че това е било убийство на мафията, и вие ще разберете това, когато най-накрая публикуват секретните документи. Всеки път, когато трябва да ги публикуват – на всеки 25 години – изведнъж спират. Вярвам, че причината е, че те не искат истината да излезе наяве, че мафията е успяла да се добере до действащ президент. Това не е добре за облика на Съединените щати“.